İLİÇ’TE MEYDANA GELEN TOPRAK KAYMASINDA SİYANÜR TEHDİDİ OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA PROF. DR. KUMRAL, “SİYANÜR ORADA AÇIKTA KULLANILAN BİR MALZEME. BUGÜNE KADAR HAVAYA KARIŞIP DA NEDEN BİR RİSK MEYDANA GETİRMEDİ DE ŞİMDİ GETİRSİN?. ATMOSFERE KARIŞMA GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL" İFADELERİNİ KULLANDI.

İKİ AYRI GÖRÜŞ

PROF. DR. KUMRAL, İLİÇ’TEKİ MADEN SAHASINDA İNCELEMELERDE BULUNDU RİSK YOK DEDİ

PROF DR OKAN TÜYSÜZ İLİÇ’TEKİ MADEN FACİASI HER AN DEPREM YARATaABİLİR!

(TERCAN BÖLGE HABER)HAYDAR COŞKUNFIRAT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının daveti üzerine çeşitli üniversitelerden bilim adamları, Erzincan’ın İliç ilçesinde toprak kayması meydana gelen maden sahasında incelemelerde bulundu.

İLİÇ’TE MADEN SAHASINDAKİ OLAYLA İLGİLİ KANADALI UYRUKLU BİR KİŞİ DAHİL 8 GÖZALTI

Sabah saatlerinde olayın gerçekleştiği sahada incelemelerde bulunan bilim adamlarından İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, “Bugün sabah itibarıyla olayın olduğu bölgeye gidip incelemelerde bulunduk, durum tespiti yaptık. Yapılanları bizzat gözlemledik. Sonuç olarak bizler devletimizin yetkili mercilerine uzmanlık alanımızda ortak hangi tür çalışmalar yapılabilir, bunların durumunu ortaya koymaya çalıştık. Burada büyük bir kayma meydana gelmiş durumda. Yaklaşık 800 metre uzunluğunda, 30 metre derinliğinde, 50 metre genişliğinde bir alan kaymış durumda. AFAD oldukça kalabalık bir ekiple burada çalışma yürütüyor.

Mümkün olduğu kadar teknolojiyi kullanıyorlar bizim gözlemlediğimiz. Uzaktan dronlarla manyetik olarak yer altındaki bölgeleri tarama yöntemiyle, aynı zamanda da geniş bir ekiple çalışarak, kendi canlarını da tehlikeye atarak fiziksel arama da gerçekleştiriyorlar. Toprak sahasının hem önünde hem arkasında bir atık sahasının olduğunu gözlemliyoruz. Orada da bazı çatlamaların olduğunu gözlemledik. Bu riski de göz önünde bulundurarak çalışmaların biran önce bitmesi gerekiyor” dedi.

İliç’te meydana gelen toprak kaymasında siyanür tehdidi olup olmadığı konusunda Prof. Dr. Kumral, “Siyanür orada açıkta kullanılan bir malzeme. Bugüne kadar havaya karışıp da neden bir risk meydana getirmedi de şimdi getirsin?. Atmosfere karışma gibi bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kumral, “Üniversitemiz olarak 11 tane profesör hocamızla buraya geldik. Konuya el attık ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda burada şu anda kriz masasındayız" dedi.

PROF DR OKAN TÜYSÜZ İLİÇ’TEKİ MADEN FACİASI HER AN DEPREM YARATaABİLİR!

JEOLOJİ YÜKSEK MÜHENDİSİ OLAN PROF.DR. OKAN TÜYSÜZE GÖRE İSE ERZİNCAN İLİÇ İLÇESİNDE MEYDANA GELEN GÖÇÜK FACİASININ BULUNDUĞU BÖLGENİN AKTİF FAY HATTININ ÜZERİNDE BULUNDUĞUNU,FAYIN UZUNLUĞUNUN 35 KİLOMETRE OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK ,”6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM YARATIR”UYARISINDA BULUNDU.

NTV'nin haberine göre, İliç’teki maden faciasıyla ilgili bilim insanları çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tüysüz:” Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün altın madeninin diri fay hattının üzerine kurulduğu raporunda ortaya çıktığını fakat diri fay madenle ilgili hazırlanan raporlarda görünmediğini iddia etti.”

Prof .Dr.Tüysüz ise olası bir depremde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar görebileceğine vurgu yaparak uyarılarda bulundu.

Tüysüz, inşaya yönelik çalışmalarda 2006 yönetmeliğinin dikkate alınıp 2021 tarihindeki raporda bile eski verilerin kullanıldığını ifade etti. "Böylesine kritik bir madenin diri fay üzerinde yer alması ileride olabilecek depremlerde başka problemlere neden olabilir" diyen Tüysüz, "Bunun ciddiyetle araştırılması gerekir" ifadelerini kullandı.

"6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır" uyarısı

Tüysüz, olası bir depremde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar görebileceğine vurgu yaptı.

Çöpler madeninin üzerinde Munzur Segmenti olarak bilinen bir fayın havuzunun aşağı yukarı 300 metre yakınından geçtiğini dile getiren Tüysüz, "Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır" açıklamasında bulundu.

Yaşanan toprak kaymasının deprem sırasında da meydana gelecebileceğinin altını çizen Tüysüz, "Burada siyanür havuz var. Bu havuzun yıkılmasına neden olabilir. Hem madene hem de çevreye zarar verebilir" dedi.